☰ Termékek

Pálinka hígítás számítása

Alkoholfok:
Mennyiség liter:

Kívánt alkoholfok:


Szükséges víz liter:




A pálinka hígítása - Pálinkafőző Webáruház - tanácsok hígítás A lepárolt pálinkát fogyasztás előtt hígítani kell. A kívánt alkoholfokot 20 Celsius fokon tudjuk pontosan beállítani vagy hőfok korrekciós táblázatot kell használni. Az alkohol tartalom méréséhez szeszfokolót használunk. A pálinka hígításához lágy, ioncserélt vizet használjunk. A pálinka hígításra használt víz csak minimális mértékben tartalmazzon keménységet okozó kalcium és magnézium sókat, mert ezek a pálinkánk opálosodását okozzák. A víz keménységi foka lehetőleg 0,2 NKoC alatt legyen. A pálinka opálosodást okozhatja az is, ha a pálinka alkoholtartalmat 45-46%v/v alá szeretnénk beállítani. A pálinkában lévő kozmaolajok nem oldódnak a vízben, és mikor a hígításkor egyre több víz kerül a pálinkába, akkor az opálossá – zavarossá válik. A pálinka alkohol tartalmának beállításakor több szempontot is figyelembe kell venni. Általában a 40-45%V/V alkoholtartalom mellett sokkal intenzívebbek a gyümölcsaromák illatban és ízben is, mint a magasabb alkohol tartalomnál. A 40%V/V körüli alkoholtartalmú italok esetében, viszont bizonyos gyümölcsöknél (pl. körte, birs, alma), szinte biztos, hogy a párlat opálos zavaros lesz. Az ilyen párlatokat fogyasztás előtt hideg kezelni és szűrni kell, hogy a zavarossága elmúljon. Ez a kezelés némi veszteséggel és költséggel jár, de megéri, mert olyan ízzel kárpótolhat a pálinka, amelyet nem biztos, hogy a magasabb fogyasztási alkoholtartalomra beállított pálinka megad. Vannak olyan gyümölcspárlatok is, amelyeknek a magas alkohol tartalom is jól áll, és ez egyáltalán nem zavarja az illatok és ízek harmóniáját. A hígításkor a vizet soha ne öntsük egyszerre a pálinkához, mert a nagy mennyiségben hozzáadott víztől a pálinka egy jó időre „széteshet”, illata, és íze nem lesz olyan harmonikus, mintha a vizet lassan több részletben, akár két-három naponként, kis mennyiségben, lassan adagolnánk a pálinkához. A vízmennyiség utolsó negyedét érdemes nagyon lassan, vékony sugárban, hozzáadni a párlathoz.

Várj mielőtt kilépsz!

Kérd hírlevelünket az Akciókról!

Ha nem, akkor klikk a "Mégsem" gombra!